Friday, March 25, 2011

Cara Wardina Latih Anak Lekat Solat 5 Waktu

Bismillah and salam.

Today, alhamdulillah dapat rehat banyak sket dari hari yang lain. Then, sedang i transfer all the files from the external hard disk and downloading something so on and so on sebab lappy kena format that day, suddenly Ana ask me, "Weh, kau dah baca tak notes nih? it's about solat." And i kinda interested sebab tajuk notes tue relate with the hijabi's girl, Wardina Safiyyah.

 Let's talk about her. i start admiring her bila dia berlakon "Spanar Jaya" and memang balik2 je dari sekolah dulu, 1ST THING 1ST, TV tue macam is a must to ON dan akan menghadap citer tueee je! And guess what? Bila dia dah pakai hijab, i pon bertambah2 lah suka gadis berdarah Arab nih..hidung mancung, petah bercakap, senang citer, memang adore gila tengok muka dia! SWEET okay!sweet!

And i present to you, her story which she wrote it in her facebook fans official-page. bacalah wahai ibu, mak, dan sesiapa sahaja, pasti korang akan dapat manfaatnya. INsyaAllah!

p/s: Omaigod, my heart start melting bila baca part yang last tue :')

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Semoga semua mendapat manfaat..


BERBALOI PENAT LELAH KU...
by Wardina Safiyyah OfficialPage on Friday, March 11, 2011 at 8:47pm
Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk. (check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-

1) Kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat.

2) Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the surau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 tahun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3) Selalu cerita how IMPORTANT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4) Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away. (yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5) Kalau dia tinggal - DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was looking for her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!

I love you all!!! Good night.....

But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

p/s2: Bangga with her spirit to lead such a small kid to be discipline in solah!

10 comments:

pirah said...

nanti aku kawen aku nak buat mcm ni la kat anak2 aku.

Ibnushukran said...

ya Allah .. bagusnya dia ni,tersntuh hati baca cara dia ltih ank dia.. moga2 dikurniakan isteri mcm wardina ni.. huhu

cinta mu! said...

kite sume kene wat cmnie ajar anak2 nnt dr kecik biar die x liat die akan sentiasa ingt!! sebelum kua atau di luar rumah die mesti samai die besar nnt

JIJI YU said...

nampak ko macam dah bersedia dah ni

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

akak pun ada post tentang ne kat blog akak..akak harapppppppppp sanagt anak2 akak pun jadi anak2 yg mendirikan solat

simpangSIUR said...

ni aku sebagai bakal ayah bace pun mcm bahagia. nk nangis pun ader ahahahhaha

nice2

.sweet-ants. said...

wah bangga dpt anak camni.. thanks warnia, n thank to u too for sharing this ;)

.sweet-ants. said...

*wardina

Wafi said...

info yang bagus.. solat tiang agama.. tugas isteri menjaga dan didik anak-anak...

Sachi Asukai said...

Jiji, this story nih juz as a guidance utk ak.hehehhee..dah bersedia? kindlaaa:)

akak, dah bc ur post bout this too:)wardina did a great job!n mmg patut pun dia sharing her story with us!^^