Tuesday, August 10, 2010

Ramadhan is a Month of Allah^^

Salam alaik to all my readers..
Alhamdulillah,
I'm getting better nowadays..
Syukran coz im not having a serious bad ache


Today, Sachi wanna talk about RAMADHAN,
The fasting month and the holy one.



Ramadhan pun bakal tiba esok. so, bila berbicara soal sambut menyambut ni, mestila kita kena ad preparation towards all these things. macam bila YB datang ke tempat kita, macamane preparation kita bila beliau nak datang..kan?apalagi bulan yang mulia ni...mungkin ketika ni ramai orang yang dah buat preparation towards ketibaan bulan Ramadhan nih. tapi, persoalannya bagaimanakah persediaan itu?


Persiapan yang we shud take untuk menyambut Ramadhan Al-Mubarak ni includes our physical, mental, and spiritual, iaitu rohani.



  • Physical preparation - Hari 2 Sachi ade dengar some1 said, "weh, harini last kita boleh makan. ape lagi, jom pulun makan habis-habisan!", haha..but actually dear, persiapan fizikal ni bukanlah dengan 'pulun' habis-habisan makan b4 sambut kedatangan Ramadhan. it can't ensure our food ni long lasting dalam perut sebagai bekalan, bahkan makin menambahkan weight korang je.haha. persiapan fizikal sebenarnya melatih diri kita berpuasa. macam kita exercise, b4 2 kenala warming up or strecthing dulu b4 masuk gelanggang. this is to ensure kita betol2 da bersedia and biasa dengan keadaan berpuasa nih. other than that, we also must make sure our health betol2 in a good kualiti one.huhu. but it's unfortunate to those yang sakit mase puasa sebab..ye la, bayangkanla..orang lain ngah sedap2 dok menikmati ibadah yang dorang lakukan walhal kita sakit.sudahlah bulan lain amalan kita xbanyak. inikan pula bulan yang berlipat kali ganda pahala kita xdapat mengerjakannya.rugikan.. tapi kalau da sakit, siapa mampu menolak, ayte?itukan takdir & ketentuanNya..mesti ad hikmah nya.

  • Mental Preparation - have we set our knowledge on fasting? because nowadays, there are several people have the doubts on fasting & worship towards this fasting month. nilah gunanya ilmu! and it seems worst bila ada yang mula pikir preparation towards their fasting month dengan membeli benda2 xberilmiah including nak tengok crita hindustan, korea n etc2. bosan ye korang?? tapi kenapa yang ni yang dipilih? take this opportunity to learn deeply and wisely bout the knowledge of ukhrawi one. n others that can give u benefits, insyaAllah..pahala korang akan makin2 bertambah di bulan Ramadhan yang mulia nih. and mainly, persiapan mental yang kita kena ade ialah set kan matlamat kita dalam berpuasa ni adalah untuk menjadi hamba yang bertaqwa. InsyaAllah=)

  • Spiritual preparation - teach and educate our desire (nafsu). try 2 train ourself untuk bangun awal supaya dapat bersahur. paling baik bangun awal sket supaya sempat wat qiamullail n at least pon wat solat Tahajud n solat Taubat. in addition, giatkan lagi amalan pembacaan al-quran supaya lebey fasih and xrase kekok n berat nak baca slalu.insyaAllah, korang leh buat.simple je 2!next, banyakkan amalan sedekah mse bulan pose ni.kalau korang rajin, try la buat 1 checklist or jadual yang boleh disiplinkan diri dengan rutin2 ibadah ni & to ensure kita enjoy nikmat beribaday mase bulan pose ni dengan hati yang tenang & damai.chewah!btol3!

Lastly, ape yang penting
dalam beribadat ni ialah istiqamah.
bukan dalam bulan Ramadhan je..
esok, lusa, tulat or next month pon kita kena try istiqamah.
insyaAllah (kgkadang iman ni ade naik turunnya jugak)
try ur best n tanamkan dalam hati kita,
kita akan terus beristiqamah in willing to do the amal soleh pada Allah.
& teruskanla beristiqamah untuk mengimarahkan rumah Allah=)
InsyaAllah.

P/S: pesanan untuk diri sendiri juga=)
p/s/s: camat berpuasa korang!




4 comments:

baincardin said...

Selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak :)

lady XOXO said...

salam... selamat berpuasa yer sachi

Liza said...

selamat berpuasa!

Sachi Asukai said...

selamat berpuasa semua!hv a nice day!