Tuesday, May 7, 2013

Changing People's Lives 2013: Da'wah, By All Means

Bismillahirrahmanirrahim.

Dengan kudratNya, aku masih lagi menulis.
Jari jemariku, engkau masih lagi cantik dan sihat untuk melakukan banyak perkara :')
Syukur, aku masih ada tangan yang sempurna Ya Allah.

(give your appreciation to your limbs) *clap clap clap*


Alhamdulillah, thumma alhamdulillah :)
On 27th and 28th April 2013, I went to an event named 'Changing People's Lives', proudly with my team from UMK. We brought along 1 bus with 40 students from Pengkalan Chepa, Bachok and Jeli, and no doubt it gave an impact of keterujaan-ness bila sampai sana! Today, I will briefly explain what did I got from this amazing majlis ilmu (without ayat distruktur dan suka hati type, hee)

"Ya Allah, sekiranya dijadikan orang yang mencari untuk ilmu ini, Kau perkenankanlah."

It is said that when the student is ready, the teacher will appear. If you are reading this entry, then you are obviously ready to take the next step in your own personal evolution. You are ready to begin deliberately creating and receiving more of what you really want in your life. And, you can create exactly what you want with less effort and more joy! :)

The founders of Nutrition Club UMK.

On the 1st day, we had a great travel and breakfast before we could arrived to the exact destination - Bukit Gambang Resort, Pahang. And while we are in 'holiday mode; paused from any books and lectures' at the university, we actually are in learning of another knowledge called 'Humanities' yang rata-ratanya jarang dipraktikkan dan diamalkan di luar sana.

I met Salimah and her team and gave a big hugs to them. Thanks for their love and support throughout this process, and thanks a bunch to my team that make it this trip happened by Allah wills.


See how much we're happy to express our heartfelt gratitude to the following people who bring to us this honorable mission ;) Hii. And heyy, we are a friend to Kelab Nutrisi Seri Muka! And we have a great coach too, Dr Idros! Hehe :D

"Be a little Mark Hughes in your own area."

AWT Siti Salimah Razak.
A TRUE friend with many goals and dreams. She has a vast passion and purpose in life.
She is adorable and very humble.

And whenever she made a speech, standing on the stage, inspiring thousands of people in the hall, my eyes could hardly hold the tears from falling; because I pretty know hardships that she gone through in the mean time to accomplish her dreams into reality. She was a very shy girl who decided to move on (go out of comfort zone), being a true leader to herself, build a better future, start believing & be clear and specific about life that she wants.

Lessons to learn:
BELIEF and START BELIEVING..
Setiap manusia dilahirkan dengan benih kehebatannya tersendiri. Kita dilahirkan sebagai pemimpin, mempunyai kekuatan, kebijaksanaan dan keunikan tersendiri. Kita yang harus menghidupkan benih itu, dan bukannya menggunakan suasana, mencipta alasan untuk tidak berjaya.



We have many more slots to be catch up. And tadaa, this is the picture taken after the Gala Dinner.
It's an honorable to have a picture with Craig Jones. *thank you!*

Di saat ini, kami memilih Kelab Nutrisi sebagai platform untuk menolong lebih ramai manusia di luar sana yang inginkan perubahan, kesihatan yang terbaik dan mahu menunaikan impian menjadi realiti. If we, as a student could really afford to bring the changes in ourself and community, all of you could possibly make it happen too. Again, i highlight this word - just Believe.

YOU HAVE TO START TO MAKE IT HAPPEN.
DON'T WAIT! YOU HAVE TO START!

Yeah! Fit Club early in the morning. Wuuhuuu! Eh, wait. Where is our heroes? -.-

Alhamdulillah, everyone was really happy and enjoy the 'berpeluh session' after Subuh prayer. We played a game named 'Dodge Ball' tirelessly and apa yang saya dapat belajar untuk simpulkan bila bermain is,

WE DO NOT WIN A WAR,
 IF WE DO NOT INVEST IN.

Ibaratnya seperti bermain game yang;
Kita punyai impian yang kuat untuk melawan musuh dan memenangkan pihak kebenaran dan ianya bertali arus sejajar dengan WHY kita yang kuat. Tapi jika diri sendiri takde WHY yang kuat, your not gonna succeed very easy!

# Alhamdulillah, team saya, team HERO menang!
Dengan diketuai oleh Abang Azhan. Tres bien, tres bien! *clap clap clap*

Balik dari fit club exercise, semua request nak minum nutrisi. And we did have our bulatan yakin for almost 2 hours session. Wow. Mereka orang-orang LUARBIASA! :D 


Subhanallah. Ruangan masa terisi dengan ilmu (all day long). Sejuknya hati melihat mereka berjuang berpadu ukhuwah, menguatkan silaturrahim menyampaikan misi dengan kebenaran. Dengan bulatan yakin ahli kelab nutrisi memberi dan menyampaikan ilmu dengan ceria dan bersemangat.

Allah.... T.T (tiba2 sebak, terharu)
 Andai seluruh dunia ini berpadu seperti begini, bahagia seperti ini, akanku sujud rasa syukur tanpa henti. Mendongak ke langit menangis, melihat umatMu bersatu dalam suasana yang harmoni, tanpa ada buruk sangka dan prejudis.

Mereka membuktikan sesuatu. Mereka 'BOLEH' di saat orang lain memperkecilkan diri mereka, merendahkan dan mengekangkan diri mereka, mengatakan mereka tidak boleh. Allah.. NikmatMu yang mana yang ingin aku dustakan? Setiap manusia dilahirkan dengan kecerdikan dan kebolehan mereka tersendiri. Percayalah wahai dai'e yang bermatlamat, setiap yang ada di dalam diri anda adalah cahaya kepada masyarakat! Keep on believing. :)

If you always put limits on what you can do, physical or anything else, it'll spread over into the rest of your life. It'll spread into your work, into your morality, into your entire being. There are no limits. There are plateaus, but you must not stay there, you must go beyond them. If it kills you, it kills you. A man must constantly exceed his level.

Saya dapat cabutan bertuah! Hee :) 
Berjuang mendapatkan kipas canggih ni walaupun kena berebut. Haha.
Perjuangan dalam berbagai bentuk. Dan pengakhirannya, berpuas hati dengan senyuman.
Syukur.


Puas melihat gambar ini berkali-kali. 
Dengan satu keputusan, hati yang tidak kenal mula mengenali.
Dengan satu keputusan, jiwa yang kosong makin terisi.
Dengan satu keputusan, ledakan tangisan makin menjadi, di saat kita mahukan impian menjadi realiti.
Dengan satu keputusan, kasih sayang menyatukan kami hingga abadi.
Dan semuanya bermula dengan SATU KEPUTUSAN...

So, decide NOW! 
You can make it happen.

In less than 3 minutes, you can make a difference in the health of your parents, friends and society! It takes a lot of determination, dedication, self-discipline, and effort in the journey of who you really want to become. The starting point to all this thing is DESIRE. Keep this constantly in mind. Strong desires bring you strong results, just as the big fire makes a big amount of heat. :)



And the event ended up with Doa Minda. Masing-masing memegang lilin, suasana menjadi gelap seketika. Mata-mata berpejaman. Lilin yang dipegang ibarat obor yang memancarkan cahaya, menjadi suluh di saat gelita. 

Laungan suara berkumandang, menuturkan bait bait kata kesyukuran. Hati mulai insaf, air-air jernih di pipi mulai mengalir kepanasan. Aku berimaginasi, semuanya berimaginasi. Kami mulai sebak dan mula 'melihat' ke depan. Impian-impian kami satu persatu timbul di bayangan otak kanan. Allah, betapa kuatnya Doa Minda membantu aku menumpu pada kekuatan anugerah paling besar! Tidak sedikit pun, ianya menyentuh tentang kelemahan diri kita di masa lalu.

Sungguh, hati terkesan. Hati menangis. Kerana kalau direview balik dalam satu hari, apakah kita lebih banyak bersyukur atau merungut (complain)? T.T 



Kelemahan  bukanlah apabila kita mempunyai kelemahan, tapi apabila kita tunduk pada kelemahan diri. 
*rewind back*

Dalam sesi Kapten yang terakhir, Pak Yang selalu kata, "FOCUS ON YOUR STRENGTH!" Sebab bila kita terlalu fokus pada weaknesses sendiri, kita akan sakit. Betul. Selama 2 hari event CPL ni berlangsung, i see all kinds of people that were struggling untuk menjadi insan yang lebih baik, pemikiran yang lebih baik, kehidupan yang lebih baik. And you, yes, YOU. I see your struggle. Jom, pegang tangan saya, kita berlari dan teruskan berlari menuju Dia, dalam mencipta batu bata yang tinggi, beramal dan memberi untuk kehidupan insani.

Segala puji bagi Allah yang menarik kamu di atas jalan dakwah dan tarbiyyah ini. Bukankah kamu telah melihat matlamat yang jelas. Jauh di hadapan. Allah.. (inhale & exhale) Dan kamu telusuri jalan ini. Kamu rasa sekejap untuk ke pengakhirannya. Rupa-rupanya lama. Panjang jalan ini.. dan di sepanjang perjalanan ini, di kanan dan kirinya, ada saja yang menarik-narik kamu agar terkeluar dan tersasar.


Setiap dari kita adalah pemimpin.
Bertahanlah! Untuk terus melangkah hanya kerana Dia.
Bertahanlah! Untuk terus melangkah hanya kerana inginkan redhaNya.
Bertahanlah! Untuk terus bertahan. Dan bersabarlah dengan kesabaran yang baik.


Moga coretan kali ini memberi 1001 inspirasi berkali-kali kepada aku dan insan di luar sana untuk terus bertahan, TIDAK PUTUS ASA, sangat menginginkan tiadanya limit dalam beramal dan menginginkan satu kehidupan yang teratur.

Pandang, jauh ke hadapan.
Moga perasaan ini Dia pandu :)



1 comment:

Nadiah Nordin said...

Sachi.. thanks a lot.. tears coming out when I read this.. you and salimah are very great leaders! I adore both of you.. =)